Ostano v stiku z novostmi

Naroči se na novičke

[contact-form-7 404 "Ni najden"]

info@beautypoint.si

Top

Beauty Point

Kolagen. Beljakovina, ki je v zadnjih letih požema veliko pozornosti. Njegovo ime izvira iz starogrške besede „Kolla“, ki pomeni lepilo. Nič čudnega, da je kolagen v zadnjem času zelo popularen. Gre namreč za beljakovino, ki jo v našem telesu najdemo pravzaprav povsod – v kosteh, črevesju, zobeh, mišicah in seveda tudi v koži. Naše telo ga proizvaja ves čas, vendar se proizvodnja kolagena z leti upočasni. Nekatere raziskave so pokazale, da človeško telo pri 80 letih starosti proizvede do 75% manj glutena kot telo v dvajsetih letih življenja.l

Kolagen je beljakovina, ki ima izjemen pomen pri ohranjanju mlajšega videza kože. Predstavlja namreč med 80-90% teže suhe kože.  Pod mikroskopom je kolagen videti kot trojna spirala, sestavljena iz treh verig okrog 100 aminokislin. Koža začne kolagen izgubljati v srednjih do poznih dvajsetih letih. Raziskave kažejo da v poznih dvajsetih in zgodnjih 30 letih koža izgubi do 1% kolagena vsako leto. Sinteza kolagena iz fibroblastov se torej z leti zmanjšuje, to pa vodi v izgubo prožnosti, čvrstosti in gibkosti kože.

 

Kaj vodi do pospešenega izgubljanja kolagena?

Izguba kolagena je absolutno povezana s staranjem. Poleg tega pa je izguba kolagena povezana tudi z našim življenjskim slogom – če se odločimo za pravilnega, lahko izgubljanje kolagena nekoliko upočasnimo. Izgubo kolagena lahko pospešijo dejavniki, kot so fotostaranje, onesnaženje, kajenje in nepravilna prehrana. Prosti radikali in glikacija (biološki proces, s katerim se molekule sladkorja vežejo s kolagenom) lahko ustvarijo zmešnjavo: obstoječa vlakna kolagena se lahko strdijo in povežejo. Ultravijolični žarki stimulirajo encime, ki razgrajujejo kolagen (matriksine). Z leti se kolagen, ki je sicer velika beljakovina, tanjša. Zaradi njegove pomembne vloge ne preseneča, da je razgradnja kolagena vidna na koži in da koža zaradi slednjega postane trša in manj prožna.

Kolagen lahko zelo učinkovito povrnemo

Kolagen naši koži pomaga predvsem pri tem, da je le-ta bolj čvrsta. Dobra novica je, da lahko kolagen povrnemo. To lahko storimo tako od znotraj kot tudi od zunaj. Dan danes na trgu obstaja že veliko kozmetičnih produktov, ki vsebujejo kolagen. Med najbolj priljubljene še zmeraj uvrščamo kreme. Kljub temu pa stranke vedno večkrat posegajo po serumih ali ampulah s kolagenom.

Kolagen pa lahko nadomeščamo tudi s prehranskimi dodatki. Pri tem je pomembno biti pozoren na to, da je kolagen hidroliziran. Pomanjkanje kolagena lahko v zelo majhni količini nadomestimo s hrano (kostna juha, želatina), vendar so ob normalnem prehranjevanju te količine zelo majhne in ne zadostijo potrebam našega telesa po kolagenu. Naravni kolagen ima namreč zelo slabo absorpcijo, saj je sestavljen iz več aminokislin, ki so zavite v dolgo beljakovinsko verigo, ki se v telesu ne more absorbirati. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v prehranskih dopolnilih je velikost molekul kolagena. Hidroliziran kolagen je kolagen, ki je s posebno metodo razbit na manjše delce, ki jih imenujemo peptidi. Ti so sestavljeni iz istih aminokislin, zato jih celice v našem telesu sestavijo nazaj v kolagen tam, kjer jih potrebujejo. Če poenostavimo: telo veliko lažje absorbira več manjših delcev kolagena, kot enega velikega.

priznan Novelius Medical hidrokolagen za vrhunske rezultate

Novelius Medical hidrokolagen, ki vam je na voljo tudi v spletni trgovini, je nastal kot produkt znanja in dolgoletnih izkušenj dermatologov ter nutricionistov, združenih s tehnologijo vodilnega francoskega laboratorija na področju kolagenskih peptidov. Novelius Medical hidrokolagen se lahko pohvali s svojo edinstveno sestavo. Sestavljajo ga namreč najkakovostnejši kolagenski peptidi (peptidi F 2000 Da). Produkt je brez dodanih umetnih sladil, umernih arom, emulgatorjev ali konzervansov.

kolagen novelius medical

Naroči svojega.
Obišči nas na družbenih omrežjih.